27 augusti 2020

HIPR vinnare av Vitalis Stipendium 2020

Hem nyheter
HIPR vinnare av Vitalis Stipendium 2020

Två prestigefyllda prisutdelningar, Vitalis stipendium och eHealth Award, stod i centrum på Vitalis första dag.

Stipendiet gick till Måns Lööf, sjuksköterska och digital vårdutvecklare på Region Gävleborg, som utvecklat kommunikationsverktyget HIPR. Det används idag inom såväl BUP som regionens vuxenpsykiatriska mottagningar.

– Det har varit en fantastisk men också väldigt tuff resa, att ta idén från golvet och lyckas få in den i den dagliga verksamheten. Att nu vinna Vitalis-stipendiet på toppen av det är en härlig bekräftelse, säger han.

HIPR bygger på en app, som används av patienterna varje dag. Där registreras att hen tagit sin medicin samt puls och blodtryck. Patienten kan också beskriva effekten av medicinen och eventuella biverkningar. På mottagningen registrerar en sjuksköterska patientens upplevelser och kan kommunicera kring behandlingen via ett säkert meddelandeförfarande. Effektiviteten har ökat påtagligt sedan appen togs i bruk för två år sedan: personalen uppger att de kan ta hand om upp till 90 procent fler patienter per dag – dessutom med ökad vårdkvalitet.

– Vi har väldigt många patienter som klarar av att använda de digitala hjälpmedlen. Det frigör tid och gör att vi kan lägga mer energi på den grupp av patienter som behöver mer vård, säger Måns.

– Det är för mig den största vinsten: att få tid till att hjälpa dessa patienter.

Stipendiesumman, 50 000 kr, vill han använda för att vidareutveckla appen.

– Jag vill göra den ännu bättre. Självklart hoppas jag också att fler regioner vill koppla på det här arbetssättet. Jag vet att det finns andra regioner som är klara att köra igång.

I stipendiejuryns motivering sägs bl a:
Ett fantastiskt exempel på verksamhetsdriven utveckling som lägger kraft och initiativ i patientens händer…HIPR har stor potential inom en rad diagnosområden…För en innovation som gett ökad vårdkvalitet, effektivitet, patientdelaktighet och tilltro till behandling.


Ladda ner pressreleasen här